High Tea (gratis patronen)

De laatste weken ben ik helemaal in de ban van het taartjes haken. En al hakend aan een taartje ontstaat alweer een idee voor een volgend taartje of koekje.

Aanvankelijk wilde ik restjes opmaken, maar toch maar snel naar de wolman om wat Catona taartkleurtjes te halen.

Eigenlijk bestaan de taartjes uit slechts enkele onderdelen, maar door deze onderdelen en ‘smaken’ te combineren ontstaat er steeds een geheel nieuw taartje.

Ik geef hier een handleiding/beschrijving van de onderdelen en taartjes zoals ik deze heb bedacht. Het is aan de haakster om haar (of zijn) eigen fantasie op los te laten.

In veel van de gevallen gaat het lijmen van wat onderdeeltjes een stuk beter dan vastnaaien. Ik gebruik hiervoor textiellijm van Bison, die werkt echt het best. Verder is een spuitbus CrackFree ideaal voor bepaalde onderdelen. Het maakt het werkje wat steviger zonder dat het hard wordt. En je kunt het mooi in model trekken en laten drogen.

Volg mijn  handleidingen en je hebt zelf binnen de kortste tijd een schaal vol heerlijke taartjes en koekjes

High Tea 6: Vruchten vlaatje

Ziet dit er ook niet heerlijk uit, zo’n zomers vruchten vlaatje

Ziet er ook ingewikkelder uit dan dat het is.

De koekbodem:

  1. in een startring 12 stokjes (12)
  2. 2 stokjes in ieder stokje  (24)
  3. 2 stokjes in ieder stokje (48)
  4. (2stokjes, 1stokje) 24 x (72)
  5. stokje in achterste lus rondom (72)
  6. (reliefstokje voorlangs, stokje) x36
  7. idem

spuit de bodem in met wat crackfree

 

De pudding

Deze swirl is 27 steken breed en 36 rijen hoog. Zie voor de swirl High Tea 1

Ik trek het niet helemaal aan en ben zuinig met de vulling, want ik wil dat het een beetje plat blijft. Ik haak er nog een rondje in zodat ik mijn fruit makkelijker kan aanbrengen.

Garneer met wat fruit.

 

 

 

 

 

High Tea 5 : laagjes taartjes

Bloemmotief laagjes

  • In een startring 10v, (10)
  • 2v in iedere vaste (20)
  • (2v, 1v) 10 x, (30)
  • Smokkel er stiekem nog een bij, is nodig voor de schulprand
  • *1v, sla steek over, 5 stokjes in volgende steek, sla steek over* herhaal tot eind

Maak laagjes in ‘smaak’ naar keuze en garneer het taartje.

Punt laagjes

De keerlossen (=l)tellen niet mee als vasten

  • in een startring 3 stokjes
  • 1l, keren, 1v, 2v, 1v
  • 1l, keren 4 vasten
  • 1l, keren, 1v, 2v, 2v, 1v
  • 1l, keren 6 vasten
  • 1l, keren, 2v, 2v, 2v, 2v
  • 1l, keren 8 vasten
  • 1l, keren, 3v, 2v, 2v, 3v
  • 1l, keren 10 vasten
  • Ga zo door tot de laatste rij 20 vasten telt. (of als je wilt meer voor een grotere punt.
  • Garneer de bovenste laag.
toefjes room fruit

TIP: de punten krullen nogal om, spuit ze in met crackfree, trek ze voorzichtig in model en laat drogen.

Als je de laagjes op elkaar lijmt begin dan met op onderste een beetje lijm en leg het tweede laagje er op, druk voorzichtig aan. Dan op de tweede laag een beetje lijm, derde laagje erop druk voorzichtig aan, enz.

Je voelt op een gegeven moment vanzelf wel aan hoeveel lijm je nodig hebt. Er zit een handig spateltje bij de lijm om uit te smeren of teveel weg te halen.

Dan is het met de taartpunt ook nog zo dat zes punten een mooi rond taartje vormen.

High Tea 4: tompouces

Je zou toch zo je tanden zetten in deze heerlijk tompouces.

Maar ook zo’n vierkant taartje in andere smaken zullen er heerlijk uitzien.

Natuurlijk kun je deze vierkante vorm ook gebruiken voor vierkante of rechthoekige koekjes.

Vierkant

  • 4 v in een startring
  • 3v in iedere vaste
  • 1v, (3v in volgende steek, 2 x 1v) 3x, 3v in volgende steek, 1v
  • 2 x 1v, (3v in volgende steek, 4x1v) 3x, 3v in volgende steek, 2v
  • 3 x 1v, (3v in volgende steek, 6x1v) 3x, 3v in volgende steek, 3v
  • 4 x 1v, (3v in volgende steek, 8x1v) 3x, 3v in volgende steek, 4v
  • 5 x 1v, (3v in volgende steek, 10x1v) 3x, 3v in volgende steek, 5v

je hebt nu aan iedere zijde 10 vasten in 3 vasten in de hoekpunten. 

Als je het vierkant groter wil ga dan in hetzelfde systeem door.

Maak opdezelfde wijze een onderlaagje, tussenlaagjes en een bovenlaagje.

Voor een rechthoek:

Gaat eigenlijk volgens hetzelfde principe,

  • nu 12v in een startring
  • 3v in volgende steek, 4 x 1v, 3v in volgende steek, 3v in volgende steek, 4 x 1v

Je hebt nu aan twee kanten al 4 vasten en vier hoekpunten, en nu gewoon door zoals bij het vierkant.

zie voor de roomgarnering de roomtoefjes

 

 

 

 

TIP: spuit de laagjes in met crackfree en trek ze voorzichtig in model, zorg dat ze allemaal gelijk zijn. laat voor het lijmen eerst goed drogen.

Als je de laagjes op elkaar lijmt begin dan met op onderste een beetje lijm en leg het tweede laagje er op, druk voorzichtig aan. Dan op de tweede laag een beetje lijm, derde laagje erop druk voorzichtig aan, enz.

Je voelt op een gegeven moment vanzelf wel aan hoeveel lijm je nodig hebt. Er zit een handig spateltje bij de lijm om uit te smeren of teveel weg te halen.

High Tea 3: spiraaltaartje

Ziet er prachtig uit maar is vrij eenvoudig

Koekbodem

v= vaste

  • 5v in startring
  • 2v in iedere vaste, (10)
  • 2v in iedere vaste, (20)
  • (2v, 3x1v) 5x, (25)
  • (2v, 4x1v) 5x, (30)
  • (2v, 5x1v) 5x, (35)
  • (2v, 6x1v) 5x, (40)
  • 40 x 1v in achterste lus (40)
  • 40 x 1reliefstokje voorlangs
  • idem

Vulling

  • Kleur A: 125 lossen
  • 4 rijen vasten
  • idem voor kleur B
  • Draai in elkaar met hier en daar een dotje textiellijm.

Voordat je lijmt kijk of de vulling in het bakje past, anders moet je nog een stukje bij maken. (is mij ook gebeurd)

Maak er een mooie garnering op.

toefjes room

fruit

 

 

 

High Tea 2: mokka taartje

mokka creme

De creme bestaat uit halve stokjes en steeds in het derde lusje achter de steek, dan ontstaat er een tricot effect. gebruik een markeerder

hvstk = half stokje

  • 5 hvstk in startring
  • 2 hvstk in iedere steek,  (10)
  • 2 hvstk in iedere steek,  (20)
  • (2hvstk, 1hvstk) 10x , (30)
  • (2hvstk, 2 x 1hvstk) 10x , (40)
  • (2hvstk, 3 x 1hvstk) 10x , (50)

Ga zo door als je het grotere wil

De koek bodem

v= vaste

  • 5v in startring
  • 2v in iedere vaste, (10)
  • 2v in iedere vaste, (20)
  • (2v, 3x1v) 5x, (25)
  • (2v, 4x1v) 5x, (30)
  • (2v, 5x1v) 5x, (35)
  • (2v, 6x1v) 5x, (40)
  • (2v, 7x1v) 5x, (45)
  • 1v in achterste lussen van 45 steken
  • 5 hvstk, steek overslaan, tot eind

 

 

Het beste is de bodem even in te spuiten met crackfree, eerlijk gezegd ben ik dat hier vergeten. Wel heb ik een stukje karton op de bodem gebruikt om te voorkomen dat door de vulling de bodem bol gaat staan.

Garneer met een toefje room en chocolade krullen

Krul: 10 lossen, vanaf 2e losse 2v in iedere losse. krult vanzelf.

 

High Tea 1: taartjes met de ‘swirl’

Taartjes met de ‘swirl’ .

Tja, helaas weet ik er niet een goed Nederlands woord voor.
Zo maak je een swirl:
Je kunt de swirl zo groot of klein maken als gewenst.

 

 

Voor deze twee begin ik met een ketting van 27 lossen. Haak alle rijen vasten in de achterste lus, dan ontstaat vanzelf het leuke ribbelpatroon. 

  1. in de tweede losse vanaf de naald twee vasten, vasten tot er nog twee lossen over zijn, haak de laatste twee steken samen. (26 steken)
  2. 1 losse en keren, haak de eerste twee steken samen tot de een na laatste steek, twee vasten in de laatste steek. (Let op, die laatste steek zit een beetje verborgen. Tel regelmatig of je nog steeds 26 steken hebt. )
  3. Ga zo door tot 28 rijen. Knip draad af op ongeveer 30 cm.
  4. Naai eerste en laatste rij aan elkaar, zie foto.
  5. Rijg een draad door de bovenkant en trek aan.
  6. Keer om en doe wat vulling in de swirl, herhaal 5.

En voila, klaar is de swirl.
Nog enkele swirl-tips:
Je kunt met de vulling variëren, meer vulling voor een stevige mousse, minder voor een zachte plattere mousse.
Hoe meer rijen vasten je haakt, hoe breder de swirl wordt.
Voor meer kleur kun je iedere twee rijen wisselen van kleur.

De bodem
De bodem van beide taartjes zijn nagenoeg hetzelfde.
Het kiwi-mousse taartje heeft een chocolade bodem, het kersen-mousse taartje een koek bodem bekleed met een chocolade bodem.

  1. In een startring 5 vasten (5)
  2. 2 vasten in iedere vaste (10)
  3. 2 vasten in iedere vaste  (20)
  4. (2 vasten in volgende steek, 1 vaste in volgende steek) herhaal 10 x (30)
  5. (2 vasten in volgende steek, 2 vasten in volgende 2 steken) herhaal 10 x (40)
  6. 40 vasten in achterste lus rondom
  7. herhaal tot gewenste hoogte.

Het randje room langs de kiwi-mouse

haak beurtelings in voorste en achterste lus, (in de bovenste rij vasten van de chocolade bodem) 5 halve stokjes.

 

 

Toefje room
een keuze uit verschillende toefjes room

Fruit
diverse fruitdecoraties

High Tea: koekjes

Een gezellig schaaltje met koekjes

 

Eenvoudige glazuurkoekjes (likkoekjes)

Koekje: maak er twee:

  1. In een startring 10 stokjes
  2. 2 stukjes in ieder stokje

haak de twee koekjes met de verkeerde kanten tegen elkaar met een rand vasten.

Glazuur:

  1. In een startring 10 stokjes
  2. 2 stukjes in ieder stokje

Hecht af. Lijm de glazuur zorgvuldig op het koekje

Oreo’s

Bijna hetzelfde als de glazuur koekjes:

Koekje: maak er twee

  1. In een startring 10 stokjes
  2. 2 stukjes in ieder stokje
  3. een rand halve vaste
  4. rondom de 10 stukjes een rand oppervlakte halve vasten

Vulling: idem aan glazuur

Lijm de drie laagjes zorgvuldig op elkaar

Wafeltjes met vulling

De wafeltjes worden gehaakt in de wafelsteek.
Het benodigde aantal steken voor een wafelsteek is een veelvoud van 3 + 5
Voor dit wafeltje gebruik ik 20 steken.

Een ketting van 20 lossen

  1. in 4e lossen vanaf de naald een stokje. De eerste drie lossen tellen als eerste stokje, nog 16 stokjes
  2. Verkeerde kant.
    2 lossen (tellen als eerste stokje) keren, stokje in volgende steek,
    *2 reliefstokjes voorlangs, stokje* Herhaal *-* 5x
  3. goede kant, 2 lossen, keren,
    1 reliefstokje voorlangs,
    *2 stokjes, 1 reliefstokje*
    herhaal *-* 5 x

herhaal de rijen 2. en 3. tot gewenste hoogte. eindig met rij 2.

Haak om met een rand vasten.

Maak een tweede wafel.

Voor de vulling 20 lossen

  • stokje in 4e losse van af de naald, 16 stokjes, 3 lossen keren
  • totaal vijf rijen met stokjes
  • omhaken met een rand vasten

spuit de wafels in met crackfree, trek ze goed recht en laat drogen.

Lijm de laagjes zorgvuldig op elkaar.

NB:omdat reliefstokjes iets lager liggen dan gewone stokjes begin ik de rijen bij de wafels met twee lossen als eerste stokje. 

 

High Tea: Taartdecoratie: fruit

Aardbei

  • 5 vasten in startring (5)
  • vaste in iedere vaste (5)
  • 2 vasten in iedere vaste (10)
  • (2v, 1v) 5x  (15)
  • vaste in iedere vaste (15)
  • idem (15)
  • idem (15)
  • (2 vasten samen, 1 vaste) 5x (10)
  • vullen
  • 2 vasten samen (5)
  • haal een beetje bij elkaar.
Kroontje en Steeltje

  • in een ring: *4lossen, halve vaste in 2e losse, vaste in volgende 4 steken* herhaal *-* 4x
  • 5 lossen, halve vaste in 2e losse vanaf de naald, 3 halve vasten in resterende 3 lossen.

maak een paar steekjes geel voor de pitjes

ik heb het steeltje door het kroontje gehaald, knoopjes in de draad gelegd en het geheel met een klein dotje textiellijm vastgelegd.

Schijfje kiwi

  • met wit, 6 vasten in een ring
  • 2 vasten in iedere vaste
  • 3 lossen (=eerste stokje), 2 lossen steek overslaan  * 1 stokje,  2 lossen, steek overslaan *  *-* nog 5x
  • eindig met een halve vaste in de 3e beginlosse
met groen

  • vaste op een stokje, stokje voor het lossenboogje in de overgeslagen steek, vaste om het lossen boogje , stokje in dezelfde overgeslagen steek vaste op stokje *-* 6x
  • *1 vaste op vaste , vaste op stokje, 2 vasten in volgende steek (=de vaste tussen de twee stokjes), 1 vaste op stokje) *-* 6x
  • knip draad nog niet af, maak met een zwarte draad een paar steekjes voor de pitjes
  • vouw het schijf dubbel en haak vast.

Mandarijnpartje

  • In een ring 10 stokjes
  • 3 stokjes in ieder stokje
  • In de volgende 15 steken: 1 halve vaste, 4 vasten, 5 halve stokjes, 4 vasten, 1 halve vaste
Vouw dubbel, naai dicht, stop er halverwege een beetje vulling in.

toefjes room

High Tea : Taartdecoratie: toefjes room

Maak een keuze uit vijf verschillende toefjes room, welke is het meest geschikt voor jouw taartje ?
Een kleine swirl, zie High Tea 1
deze is 15 steken breed en 18 rijen hoog, geen vulling gebruikt, maar een beetje kan wel.

 

Een punttoefje,

  • 6 vasten in startring, (6)
  • 2 vasten in iedere vaste (12)
  • 2 vasten in iedere vaste (24)
  • 2 vasten in achterste lus van iedere vaste (24)
  • (2 vasten samen, 1 vaste) 8x  (18)
  • (2 vasten samen, 1 vaste) 6x  (12)
  • (2 vasten samen) 6x  (6)
  • (2 vasten samen) 3x  (3)
  • 3 steken samen

TIP: deze toefjes zijn ook heel geschikt voor het maken van mini petit fours

 

Een ‘swirly’ toefje

  • 10 vasten in een startring
  • 2 vasten in iedere vaste
  • in iedere vaste 5 halve stokjes.

Een noppentoefje

  • 10 vasten in een startring
  • 2 vasten in iedere vaste
  • 10 noppen rondom

( zie noppen handleiding)

 

Een langwerpig toefje room

Een kleine swirl, zet nu de zijkanten met een paar steekjes vast. En kijk, je hebt een mooi stukje slagroom.